بره موم و خواص آن

بره موم چیست؟

بره موم یا همان چسب زنبور عسل Bee glue ، ماده ای رزینی چسبناک است که زنبور عسل آن را از روی درختان و گیاهان جمع آوری کرده و از آن معمولا برای چسباندن اجزای داخلی کندو به هم استفاده میکند.این ماده توسط بعضی از درختان مثل کاج و تبریزی و… تراوش می شود.زنبور عسل در ساعات اولیه روز ،عمدتا صبحها این ماده را بوسیله آرواره ها و پاهای خود از درختان جدا میکند و به سبد گرده در پاهای عقبی خود منتقل کرده به کندو می آورد.معمولا زنبورهای کارگر مسن بیشتر آن را جمع آوری میکنند.در بین نژادهای مختلف زنبور عسل از نظر مقدار جمع آوری بره موم اختلاف شدیدی وجود دارد و نژاد قفقازی بیشتر از سایر نژادها بره موم جمع آوری میکند.مقدار بره موم جمع آوری شده توسط هر کلنی تا حدودی بستگی به عوامل و شرایط فصلی دارد.معمولا زنبورها در پاییز بره موم بیشتری جمع آوری میکنند.یه کلنی زنبور عسل سالانه بطور متوسط حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم بره موم جمع آوری میکند.

بره موم

ترکیبات بره موم:

بره موم ترکیبات شیمیایی پیچیده ای دارد و رنگ آن از خرمایی سبز تا خرمایی قرمز متفاوت است. در دمای معمولی نرم و چسبنده و در دمای پایین سخت و شکننده می باشدودر ۸۳ درجه سانتیگراد ذوب میشود. مزه اش تلخ است، بوی شدیدی دارد و خیلی چسبناک است.در آب غیر محلول و در الکل حل میشود.

ترکیبات شیمیایی ساده و احتمالی آن عبارت است از : موم ۳۰% ، رزین و بالزام ۵۵% ، روغن های فرار ۱۰% ، گرده گل ۵%

عامل اصلی خاصیت میکروب کشی بره موم کافئیک اسید می باشد.

از بره موم عسل چه استفاده هایی میشود؟

مورد مصرف توسط زنبوران عسل:

  • تنگ و کوچک کردن سوراخ پرواز (به منظور جلوگیری از غارت کندو و همچنین جلوگیری از سرما و شرایط نامساعد محیط می باشد)
  • ترمیم شکستگی ها و منافذ کندو
  • صیقل دادن سطح کندو
  • صیقل دادن شان ها و سلولهایشان
  • محکم کردن محل اتصال قابها
  • مومیایی کردن موجودات بزرگ که در کندو می میرند و زنبور عسل نمی تواند آنها را به بیرون از کندو منتقل کند.
  • ضد عفونی کردن ته حجره ها برای تخم گذاری ملکه

زنبوران جمع آوری کننده بره موم معمولا در محلی در کف کندو قرار گرفته و برای جدا کردن بره موم از روی پاهای خود مدت ها وقت صرف میکنند، ممکن است زنبورهای دیگر به آنها کمک کنند.

مهمترین گیاهانی که زنبور عسل از آنها بره موم جمع آوری میکند عبارتند از :انواع درختان تبریزی، نارون، سوزنی برگان، فندق و بید، توسکا، شاه بلوط، زبان گنجشک، اقاقیا، افرا

مورد مصرف توسط انسان:

  • به دلیل خاصیت باکتری کشی عصاره الکلی بره موم تهیه شده و در داروهای مختلف از آن استفاده می شود.
  • به دلیل خاصیت قارچ کشی برای درمان امراض قارچی استفاده می شود.
  • برای درمان زخمهای داخلی و سوختگیهای سطحی مفید است و به همین دلیل بصورت شربت، پماد و قرص کاربرد دارد.
  • در درمان ناشنوایی نتایج خوبی داشته است.
  • در دندانپزشکی به عنوان یک ماده بی حس کننده مصرف می شود.
  • یکی از مصارف غیر پزشکی آن استفاده به عنوان جلا دهنده می باشد.

به دلیل قدرت قوی ضد میکروبی اغلب به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی شناخته می شود و بطور کلی به میزان زیادی در سلامت انسان موثر است که شامل موارد زیر می باشد:

  • مبارزه علیه عفونتها و آلودگیها در تمام قسمتهای بدن
  • تحریک و تقویت سیستم ایمنی بدن
  • تسکین و درمان آلودگیهای دهان و گلو
  • به هم خوردگی مزاجی پوست شامل پسوریازیس، آکنه(جوش صورت) و لکهای صورت را درمان میکند.
  • ضدعفونی کردن مجاری ادراری
  • در زخمهای باز با عفونتها مبارزه میکند
  • با عوامل ایجاد سرماخوردگی و آنفلونزا مبارزه میکند
  • در درمان سرطان کاربرد دارد

مصارف تجاری، بازرگانی :

مهمترین مصارف تجاری بره موم به عنوان مکمل در رژیم های غذایی و مواد دارویی می باشد و در اشکال مختلف قرصها(بدون تغییر ترکیب و یا ترکیب با مواد دیگر به عنوان مثال گرده، ژل رویال، تولیدات خارج کندو) و شربتها، کپسولها، کرمهای پوست، شامپوها، برق لب، خمیر دندان، دهان شویه ها، صابونها، آدامسها و… استفاده می شود.کپسولها و قرصها به عنوان درمان معمول برای گلو دردها و شربتها اغلب در معالجه زخمهای دهان و گلو و جوشهای پوستی بکار می رود.

در ژاپن مصرف بره موم به عنوان یک نوع نگهدارنده مواد غذایی در ماهی های منجمد مجاز شناخته شده است و با داشتن خاصیت ضد اکسیدانی و ضد میکروبی خود به عنوان یک نگهدارنده ملایم در صنایع غذایی عمل میکنند.اصلی ترین کشور مصرف کننده بره موم ژاپن است.

جهت نگهداری بره موم از روش فریز کردن استفاده می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *