خواص سنجد و درمان آرتروز با سنجد

معرفی سنجد

به طور کلی ۳ نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد که ۲ نوع هلاگنوس و هیپوفار در ایران موجودست. نوع هلاگنوس به دلیل درشتی میوه‌، قامت بلند، نداشتن خار و برگهای پهن به نوع هیپورفیا برتری دارد.

خواص درخت سنجد در تمام اندامهای آن منتشر شده است و ریشه، چوب، پوست و میوه آن دارای خواص دارویی و صنعتی متفاوتی است از پوست درخت این میوه یک ماده شیمیایی دارویی مهم به نام تتراهیدروآرمور – متیل – N استخراج می‌شود. از برگ درخت این میوه آلکانویید استخراج می‌شود که در صنایع داروسازی کاربرد دارد. اسانس گل سنجد در صنایع داروسازی و آرایشی و عطرسازی بکار می‌رود.

درخت این میوه دارای ۳ قسمت برون بر (پوست قهوه‌ای رنگ)، میان‌بر (آردی شکل) و درون بر (هسته چوبی و سفت آن) است که قسمت میان‌بر و درون بر آن دارای ارزش غذایی فراوان است. در قسمت میان‌بر ۲ نوع قند گلوکز و فروکتوز، ۷ نوع چربی اشباع شده و اشباع نشده وجود دارد.

در قسمت درون بر این میوه ۱۷ نوع آمینواسید و مقداری پروتئین وجود دارد که هر یک از این آمینواسیدها خواص دارویی بسیار مفیدی دارند بطوری که می‌توان گفت میوه سنجد یک میوه دارویی صفراست. این میوه در طب سنتی به عنوان تانن قابض است بنابراین در معالجه بیماریهای دندان، لثه و اسهال و در درمان زخم معده موثر است و می‌تواند از خونریزی جلوگیری کند.

سنجد,چندسنجد

خواص سنجد

  • پودر هسته ی سنجد در درمان التهاب ‌های حاد و مزمن کاربرد دارد و آرتروز را درمان می‌ کند.
  • اگر آرد و هسته‌ میوه سنجد با هم آسیاب شود مصرف خوراکی آن بیماری آرتروز را درمان می‌کند. مصرف سنجد براى درمان و جلوگیرى از عوارضى مثل «قى»، اسهال صفراوى، زخم روده، سرفه‌هاى حاد گرم، سردرد و اثر رطوبت نافع است. سنجد مقوى قلب و برطرف کننده تب و لرزهاى سرد در بیماریهاى سینه مثل تنگى نفس، زخم ریه و عوارض دماغى محسوب مى شود.
  • عرق شکوفه سنجد، ضد نفخ مؤثرى براى معده مى باشد. یکی از دانشمندان گفته است میوه سنجد گوشت براستخوان مى رویاند و انسان را فربه مى کند. پوست را تقویت کرده و کلیه ها را گرم نگه داشته و مانع از تکرر ادرار مى شود. در هند از روغن هسته آن لعوق یا شربت غلیظی درست می کنند که در التهاب غشاهای مخاطی همراه با ترشح همانند انواع زکام و نیز در موارد عفونتهای برونشها مصرف می نمایند.
  • سنجد براى درمان بیمارى هاى کبدى مانند زردى و یرقان مفید است و سنجد پخته شده به طور کامل (پوست – گوشت – هسته) در روغن زیتون به صورت خوراکى جهت درد مفاصل، خارش پوست و رشد مو توصیه شده است.
  • سنجد در بهبود اسهال بسیار موثر است ولی در عین حال مصرف زیاد آن باعث یبوست میشود و از آنجاییکه گیاه بدون ضرری است جایگزین خوبی برای داروهای شیمیایی ضد اسهال برای کودکان میباشد از طرف دیگر باعث از بین بردن سم های موجود در روده و معده میشود در نتیجه باعث مشکلات گوارشی بسیاری میشود
  • سنجد هم چنین دارای ویتامین سی میباشد به همین دلیل مصرف آن میتواند در رفع کمبود ویتامین سی مفید باشد همچنین با مصرف سنجد میتوانید جلوی عفونت های بدن را بگیرید
  • ویتامین کا ی موجود در سنجد در انعقاد خون  و کم کردن خونریزی بدن موثر است به همین دلیل مصرف آن برای افرادی که مشکلات انعقاد خون دارند توصیه میشود
  • جوشانده گل سنجد برای بیماریهای دماغی مانند فلج و کزاز و نیز برای قلب و زخمهای ریوی و تنگی نفس مفید است و برای تقویت معده و کبد و باز کردن گرفتگیها و تحلیل گاز معده و یرقان نافع می باشد.
  • سنجد حاوی مقادیر قابل توجهی کلسیم میباشد و به همین دلیل در پیشگیری از پوکی استخوان و نرمی استخوان مفید است
  • برای پایین آوردن تب مخصوصا تب کودکان سنجد موثر واقع میشود هم چنین برای مشکلات مربوط به تکرر ادرار و مشکلات کلیوی میتوانید از سنجد استفاده کنید
  • جالب است بدانید که سنجد حاوی آنتی اکسیدان های بسیار قوی است و همانطور که میدانید آنتی اکسیدان ها در ترمیم سلولها و همچنین ساخت سلولهای جدید تاثیر دارد به همین دلیل خاصیت ضد پیری دارد و برای بهبود چین و چروک های صورت میتوانید از آن استفاده بفرمایید
  • اگر دچار سردردهای بی دلیل هستید یعنی سردردهایتان منشا ارثی، میگرن و… ندارد میتوانید برای تسکین آن از سنجد استفاده بفرمایید
  • سنجد همچنین بدلیل فیبری که دارد باعث ایجاد احساس سیری میشود به همین دلیل میتواند تا حدی اشتها را کاهش دهد
  • تا به اینجا سعی کردیم تا از خواص سنجد و مهم ترین خواص آنها برای شما صحبت کنیم اما جالب است بدانید که دیگر اجزای گیاه سنجد نیز قابل استفاده هستند و خواص درمانی زیادی دارند
  • برگ درخت سنجد برای مو مفید است شما میتوانید تعدادی از برگها را در روغن زیتون ریخته و آنرا روی حرارت قرار دهید تا بجوشد ، زمانیکه برگها کاملا له شد با آن کف سر خود را ماساژ دهید این کار باعث تقویت ریشه مو و افزایش رشد میشود
  • در اسپانیا از شیره گل سنجد برای قطع تب های مهلک و خطرناک استفاده می شود. میوه سنجد از نظر طب سنتی،طبیعت سرد و خشک دارد و مقوی و مفرح است،ضد تهوع و صفرا بر نیز می باشد. سنجد به ویژه خام آن برای بند آوردن اسهال نافع است.

سنجد,چندسنجد

بهترین حالت مصرف  پودر سنجد برای درمان آرتروز

شیر و سنجد
تعدادی سنجد تازه را بهمراه پوست و گوشت وهسته آن را بوسیله آسیاب برقی بصورت پودر در بیاورید.یک تا سه قاشق غذا خوری از پودر را داخل یک لیوان شیر تازه  بریزید و بوسله یک قاشق غذا خوری عسل آنرا شیرین کنید و به عنوان یک وعده غذایی یا یک میان وعده میل کنید. این ترکیب در درمان پوکی استخوان و درد مفاصل مخصوصا زانو درد موثر است.


منابع: بیتوته ، ساعت۲۴ – بوعلی

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *